Wat is normaal en wat niet?

De natuur is van slag, het regent meer in de winter, er valt bijna geen sneeuw, veel planten blijven groen, terwijl we dat niet zouden verwachten. Ook deze winter is ondanks de regen erg zacht. Overal zie je bloemen opkomen. Sommigen horen echt bij de winter, maar anderen beslist niet. Hier zijn wat bloemen, die ik afgelopen week heb zien bloeien:

Lenteroos Helleborus Orientalis Bloemen in de winter Wat is normaal en wat niet?
Deze lenteroos (Helleborus Orientalis) staat al in volle bloei, wat normaal is voor de tijd van het jaar.

De lenteroos kan zich met zijn bladeren goed beschermen tegen de vorst. Als het namelijk in de winter of vroege lente tot nachtvorst komt, slaat de bloeiende Helleborus het vocht uit de bloemen op in de leerachtige bladeren en in de wortels. De Helleborus houdt van een humusrijke, vochthoudende maar goed doorlatende grond. Een plek niet constant in de volle zon maar waar op tijd schaduw komt en niet te veel wind. Geef de Helleborus elk jaar een handjevol goede, kalkrijke compost. In de winter zie je eigenlijk geen gewone hommels meer vliegen. Maar dit is een hommelkoningin, die waarschijnlijk op zoek is naar een geschikte plek om een nieuwe kolonie te stichten.

krokus Bloemen in de winter Wat is normaal en wat niet?
Het is ook normaal dat de krokus in het vroege voorjaar bloeit.
Phacelia Bloemen in de winter Wat is normaal en wat niet?
Maar deze phacelia had ik afgelopen juli gezaaid en zou dan normaal in augustus een paar weken bloeien. Door de droogte kwam hij pas op eind oktober en bleef maar bloemen geven tot nu: half februari. Normaal bloeit de phacelia een paar weken, maar deze weet al 5 maanden van geen ophouden!

Lees meer tuintips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *